top of page

CONGEE

Når jeg var liten tenkte jeg at jeg måtte ha vært kineser i et tidligere liv. Det var en følelse jeg fikk hver gang vi besøkte den kinesiske restauranten i Haugesund. Jeg følte meg så hjemme. Interiøret var vakkert, musikken behagelig og maten sooo yummy. Jeg glemte dette senere, helt til jeg begynte å se bilder av Kina i meditasjon for noen år siden, og alt kom tilbake. Jeg hadde faktisk begynt å planlegge en reise dit, men nå er disse planene selvfølgelig satt på vent. I stedet ser jeg dokumentarer om Wudang mountain daosimens vugge, som ligger i Hubei provinsen.. Jeg leser om Daoisme og ser videoer om Tai Chi og lignende på Youtube mens jeg drømmer meg litt bort.

Dette førte en dag til at jeg googlet Daoist recipes. Jeg kjente på kroppen at det er veldig viktig å spise forsiktig og riktig nå når man ikke er så mye i bevegelse som man pleier. I mine søk på internettet kom jeg over denne klassiske retten Congee. Eller risgrøt. Bare ikke slik vi kjenner den. Her kokes vanlig, langkornet ris i store mengder vann over lang tid. Det viste seg at timingen var helt riktig, i artikkelen jeg fant står det nevnt at denne retten er spesielt nyttig i forbindelse med sykdom. Når det er viktig at kroppen ikke blir dehydrert, som for eksempel ved influensa. Når risen blir kokt lenge og med mye vann, absorberer den også mye av dette vannet, som så igjen over tid hydrerer kroppen under fordøyelsesprosessen.

Selv om Congee er salt, og ikke søt som vår risengrynsgrøt, er den en vanlig frokost i Kina. Jeg har benyttet den både til frokost, lunsj og middag. I min kropp gir den en behagelig metthetsfølelse som varer lenge. Det fine er at man kan tilsette hva som helst i risen for å gi smak. Første gang jeg laget retten skjedde det spontant og jeg benyttet meg kun av det jeg hadde i kjøkkenskapet. Dermed ble det Congee med kokt egg, ristede sesamfrø, Tamari(glutenfri soyasuas) og en vegatarburger.


Congee slik den gjerne ser ut når jeg har laget den.

Med en veggisburger fra Rema og masse ristede sesamfrø. Mmmmm.


Her er oppskriften, og slik gjør du:

Til to porsjoner -jeg lager denne mengden til meg selv/1 person, og setter halvpartenav risen i kjøleskapet til neste dag.


1 Cup = 2,3 dl Ris -langkornet, vanlig ris. Ikke grøt- eller risottoris.

Ca. 1 Liter kokt vann

1 ss Olje -jeg bruker Sesamolje

Salt


1. Kok vannet, gjerne i vannkoker 2. Ha risen i en stor, tom gryte. Skru platen på fullt, tilsett 1 ss olje. Rør rundt til alle riskornene er godt oljet. Tilsett to sjenerøse klyper salt. 3. Tilsett akkurat nok kokende vann til at riskornene flyter, kanskje 2 dl (ikke nødvendig å måle). Rør hele tiden mens kornene tar opp vannet. Når vannet nesten er helt absorbert, tilsett samme mengde kokt vann en gang til, og rør. Etter 3 eller 4 tilsetninger med vann og konstant omrøring (ca. 10-15 minutter), vil kornene ha frigjort stivelse i vannet. 4. Tilsett deretter mye mer vann og la risen småkoke uten lokk i omtrent 45 minutter, rør innimellom. Ikke la kornene legge seg og feste seg til bunnen av gryten. Tilsett varmt vann etter behov for å oppnå den spesielle congee-konsistensen: melkeaktig vann mellom merkbare riskorn.


Ferdig. Noen liker Congee med mye vann, jeg koker ut litt mer så den ikke flyter så veldig.


Ha risengrøten over i en skål og tilsett topping etter smak:


Det kan gjøres enkelt med en skvett tamari -glutenfri soyasaus som etter min mening smaker mye bedre enn vanlig soya. Ristede sesamfrø -ristes 4-5 min i en tørr stekepanne på medium varme, til de er lysebrune. Kokt egg.

Eller gå for: fisk, sjømat, nøtter, squash, mais, kokte bønnespirer, kamskjell, skivet svinekjøtt, etc., ofte med rester fra kjøleskapet eller bidrag fra fryseren. Velg ingredienser basert på din kunnskap om matenergi og det du vet passer din mage.Om du googler Congee finnes det mye inspirasjon på nettet.


Kommenter gjerne innlegget om du prøver deg på retten. Fortell hva du valgte som topping, og hva du syntes.


Bon Appetit

/One Slow Yogi

Commentaires


bottom of page